dinsdag 17 november 2009

Escher als een wiskundig persoon

Escher was op school geen goede student. Hij moest blijven zitten en behaalde uiteindelijk geen middelbare school diploma. Wiskundige principes, vormen en ideeën speelden een belangrijke rol in de meeste van zijn kunstwerken. Dit is eigenlijk heel verrassend, zeker als je weet dat wiskunde nooit zijn lievelingsvak is geweest. Hij was zelfs heel erg slecht in algebra en hield helemaal niet van abstracties. Hierdoor noemde één van zijn profs hem een 'intuïtieve wiskundige'. Dat is een persoon die door het steeds weer proberen en uitwerken van ideeën tot verrassende oplossingen komt. Escher vond steeds zijn oplossingen door te tekenen in zijn schriften.

Omdat hij geen einddiploma behaalde, stuurde zijn vader hem naar een soort vooropleiding voor de TU (Technische Universiteit) in Delft, maar daar vond Escher zijn draai niet. Dit kwam omdat hij nog altijd graag kunstenaar wilde worden maar hiermee gingen zijn ouders niet akkoord. Uiteindelijk vonden ze een tussenoplossing: in een school in Haarlem ging hij architectuur en decoratieve kunst volgen en hierdoor kon hij toch nog kunstenaar worden.

Escher zocht in deze periode een beroemde kunstenaar op: Richard Rolang Holst. Deze zag Eschers werk en raadde hem aan om verder te gaan met grafiek. Escher twijfelde geen moment en nam kort daarna contact op met de leraar van grafische technieken, Samuel Jessurun de Mesquita. Deze leraar vond het werk van Escher zo goed dat hij vroeg om bij hem in de klas te komen werken. Hier leerde Escher veel bij en uiteindelijk slaagde hij in zijn opleiding.

Zoals reeds bekend reisde Escher veel na zijn opleiding. Tijdens die reizen maakte hij vele ontwerpen met ongebruikelijke perspectieven. Zo ging hij soms heel hoog op een berg zitten of net laag in een dal. Hierdoor werd het onderwerp groter/kleiner dan het normaal was.

Wanneer hij in 1922 voor het eerst naar Spanje reist komt hij naar eigen zeggen 'de rijkste inspiratiebron van zijn leven tegen'. Dat was de Moorse tegel versieringen in het Alhambra in Granada. De muren stonden grotendeels vol met zichzelf steeds herhalende patronen. Dit krijgt de naam vlakvulling. Nadat hij dit paleis bezocht had maakte Escher zijn eerste vlakvulling, genaamd 'acht koppen'.


De vlakvulling in het Alhambra



De acht koppen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten